header image

PESIMIZEM? Ne, hvala.

Objavil: palma | 25.01.2010 | 2 Komentarjev |

 

Optimisti? Pesimisti? Realisti?

 

Vse tri kategorije obstajajo. So pa tudi podkategorije. Na primer tisti, ki trdijo, da so realisti pa so pravzaprav nepopravljivi optimisti. In na primer, na žalost (po mojem mnenju je to škoda) tudi taki, ki so sveto prepričani da so realisti, dejansko pa kričijo iz brezna pesimizma.

 

V življenju je situacija, objektivno, vedno takšna kot je. Samo od opazovalca je odvisno kaj bo videl pred sabo, kako bo nekaj dojel in posledično kako bo na to reagiral, kakšna čustva in odzive bo ta način dojemanja v njem zbudil…

 

Bla, bla? Ali pa tudi ne! Oziroma, vsekakor ne!

 

Zakaj je nekdo ob pogledu skozi okno kjer ‘ponovno dežuje’ čisto zadovoljen, kljub temu, da dežja ravno ne obožuje in zaradi tega ne bo mogel na rolanje, ki si ga je namislil za ta večer. Ampak ker je pač dež, si bo privoščil ogled filma, za katerega do zdaj ni imel časa, pokrit z dekico in z ogromno skledo kokic pri roki (kokice so baj d vej, med različnimi packarijami verjetno najbolj zdrav prigrizek).

 

Na drugi strani pa se kdo drug ob pogledu na dež skoraj meče po tleh od silne žalosti, ker ne more na piknik ali pa enostavno zato ker dežja ‘ne prenese’. Ja človek, oblikuj si alternative, različne plane, spodbudi sposobnost razmišljanja in oblikovanja ad hoc rešitev, ve greni si življenja sam, se že drugi (lahko) dovolj trudijo v tej smeri.

 

Dež je, v tem postu, le en banalen primer. Podoben odziv lahko apliciramo na precej ‘pomembnejše’ stvari. Vsakdo verjetno pozna koga, ki se bo spravil najedati za marsikatero malenkost in tako brez razloga kvariti svoje in razpoloženje drugih. Ali pa verjetno poznate koga, ki zna minirati predloge drugih, sam pa ne zna prav nič sproducirati ali predlagati kaj boljšega.

 

Če so dejstva vedno enaka in, če je naše razpoloženje in odnos odvisen od tega kako mi gledamo na določeno stvar, čemu potem služi pesimizem ali v ‘realizem’ zamaskirani pesimizem.

 

Jaz še nisem spoznala človeka, ki bi bil črnogled, v vsaki zadevi videl past, v dobrohotni misli videl nesmisel ter bil hkrati gonilo razvoja, generator dobrih idej, dobre volje in smeha. Nisem! Kvečjemu obratno.

 

Današnji svet vrtijo številke. Različne, neskončne številke. To vemo in brez tega ne gre. Zato je dobro znati obvladati tudi številke. Ampak ne samo to. Kot protiutež tem številkam se splača ustaviti pri kaki misli, dogodku, zadevi, ki se ne oprijema le številk. Malo optimizma prosim, ne praznih pesimističnih lajn.

 

No pa še en fajn citat, ki govori o tem, zakaj se bolje stopiti na optimistično stran ;-) :

 

Če se zakrknjenemu pesimistu odvali kamen od srca, mu gotovo pade na nogo. (KARL FARKAS)

 

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Mešano, So rekli drugi

Odzivi

Še dobro da sneži in me ne vleče ven. Bom vsaj kakšno stran za diplomsko natipkal :)

Brez optimizma bi življenje na svetu že izumrlo :lol:

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije