header image

A MURPHY-jevi ZAKONI DRŽIJO?

Objavil: palma | 5.03.2010 | 3 Komentarjev |

V osnovi sem optimist. OK, naj ne bom malenkostna, imam tudi jaz svoje ‘žute minute’ ampak, v osnovi, v večini, na sploh in kar je še takega, gledam na zadeve optimistično in s prepričanjem, da je vsako stvar mogoče zmozgati na tak način, da po prav…

Ampak…vedno je kakšen ampak…ko se včasih lotiš kake zadeve, še posebej, če ni odvisna samo od tebe, se ti začne dozdevati, da je imel dobri stari Murphy, vsaj v nekaterih svojih prebliskih, vsaj deloma, prav.

Pa vzemimo pisanje diplomske, magistrske ali kake druge zaključne naloge. Ni važno kako planiraš, koliko si natančen, deloven, organiziran, nikoli ne gre vse po planu. Če je tvoj terminski plan do pikice natančno dodelan, ti ga pač sesuje ali pa vsaj spremeni kaj na kar nimaš vpliva – internet ne dela, ko bi moral poslati delo v pregled, kartuše zmanjka, ko bi želel naprintati…

No pa poglejmo nekaj Murphyjevih zakonov: O tem kje odsevajo resnico in ali je res tako kot pravijo.

1. zakon: Nič ni tako lahko, kakor se zdi.

Tu je Murphy verjetno mislil na dejansko težo nečesa v kilogramih ali podobnih merskih enotah, a to lahko preslikamo tudi na umske napore. Ne malokrat se zgodi, da misliš, da boš kako poročilo spesnil na hitro, snov za izpit predelal skoraj čez noč, empirični del zaključnega dela tudi relativno hitro, glede na to, da si že predelal goro literature, podatke pa spravil skozi SPSS. Potem pa se izkaže, da temu ni čisto tako. Kar naenkrat rata preveč vsega, preveč hipotez, preveč snovi, preveč materiala. Kaj vreči ven? To je zdaj vprašanje! Če je pa vse lahko zelo zanimivo in pomembno!

2. zakon: Vsaka stvar vzame več časa, kakor si mislil.

Absolutno! Kot sem že rekla, zadevo lahko splaniraš do pikice natančno in se enako skrbno drži tega plana. Ampak, glej ga zlomka, vse pa ni odvisno samo od tebe…podatki, ki bi jih moral dobiti že prejšnji teden še vedno niso v tvojem poštnem nabiralniku, knjiga, ki jo nujno rabiš in bi morala biti že zdavnaj vrnjena v knjižnico, še ni  na razpolago za sposojo, kupiti je pa ne moreš, ker je nikjer ni, mentor ni dostopen takrat, ko ga iščeš, ker je na kaki konferenci v tujini…in še bi lahko naštevala, skoraj v nedogled.

3. zakon: Ko se lotite nečesa, se vedno izkaže, da je treba prej opraviti še kaj drugega.

Ko podatke končno dobiš, ugotoviš, da niso točno takšni kot jih rabiš oziroma da niso takšni za kakršne si prosil. Pa podaš žogico nazaj in zopet čakaš…

4. zakon: Vsaka rešitev rojeva nove težave.

Ja včasih se tudi to zgodi…urediš podatke, končno dobiš tudi nujno potrebno, prej omenjeno knjigo, potem pa ugotoviš, da stvar, v tolikšnem obsegu, ne boš mogel izpeljati tako kot si si zamislil, ker bi za to moral imeti cel tim za seboj, ti si pa eden sam…no pa gremo na novo zastaviti vse skupaj…nov plan, novi termini, nova usklajevanja. Zdaj vsaj veš kaj je na stvari.

Ampak kakor koli že, važno je, da na koncu prideš do cilja in da seveda, kljub vsemu, zadeva ne traja predolgo.

In še en Murphyjev zakon ali celo njegova konstanta, s katero se pa ne morem strinjati:

Smehljaj se…, jutri bo slabše.

Ne, ne tudi če ‘delaš na tem, bi bilo to res’, ti tega (na srečo) ne more nihče zagotoviti. Še dobro!

PS-Moja anketa bo še danes odprta za izpolnjevanje. Je anonimna in vzame 5 minut časa za reševanje. Če je še niste izpolnili vas vabim, da kliknete tukaj in jo izpolnite.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Mešano, So rekli drugi

Odzivi

Edini zakoni, ki se jih splača upoštevati brez števil.

Zame so sveti zaradi resnic in zaradi ustvarjalnih možnosti, ki nam jih nudijo. Dnevno se nam odpirajo teme za kak postulat, ki nam ga tekoče prinaša življenje. Današnji moj:

Hitenje prinese veliko dela.

:-) zveni zelo možno, vendar upam, da ne drži univerzalno, ker ravno hitim.

Drži za hitenje, ko ni časa – predvsem pa ga ni za hitenje (lahko se bere: bezlanje).

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije