header image

BITJA S POL STREŠICE

Objavil: palma | 11.10.2010 | 4 Komentarjev |

…in kar je podobnih cvetk…vsega tega se loti avtor v knjigi Bitja s pol strešice – Slovenski rasizem, šovinizem in seksizem. Avtor v knjigi analizira rubriko ”Nočna kronika”, ki jo je od konca poletja 1995 objavljal slovenski tednik Nedelo. Sodeč po vsebini knjige je rubrika pravo bogastvo razno raznih umotvorin, skovank in označb za druge, drugačne, neenake…, naj bodo to homoseksualci, prebivalci iz bivših YU republik, politiki, aktivisti, ki si prizadevajo za enakost ali kar ženske… Zanimivo je, da je bila rubrika, kmalu po objavi knjige, ukinjena.

Zanimivo branje res! Priporočam!

Zakaj? Zato ker na te tri zadeve, rasizem, šovinizem in seksizem, trčimo na marsikaterem področju. Kar pa je zelo zanimivo, butasto, skoraj smešno, velikokrat je zapakiran v, do neznosnosti boleče nedolžno pakungo brezskrbnega, nič hudega želečega humorja. Na primer v nekaterih jutranjih radijskih šovih.

Temu, tako imenovanemu humorju ali še bolje ”hudomušnim domislicam” bi se človek na prvi pogled oziroma posluh še nasmejal, na drugega zveni že neumno, na kaj več, predvsem, če ta ”humor”, ki ga voditelji vlečejo vedno iz iste lajne na nešteto različnih variacij, poslušaš skoraj vsako jutro na poti v službo, pa se zdi že skrajno butasto. Politika, slovensko-hrvaški odnosi, točno določena oseba…predmet posmeha ali bolj nedolžno rečeno ”šale”, je lahko skoraj karkoli, poanta oziroma rdeča nit vsega je, da je videti, da se humor ali ”hudomušne domislice” enači z roganjem, posmehovanjem in kar je še takega. Resno, skoraj da ne slišiš ”šale”, ki bi izhajala iz kakega drugega konteksta.

Kakšen nadebudni bralec bi lahko zdaj rekel: Ja, saj jih ni treba poslušati, če komu ne paše takšen humor!

Pa še res je! Jaz ne poslušam več. Nisem pa prepričana, da je to najbolj modra izbira.

Pasivnost ni nikoli nič naredila, spremenila, izboljšala, popravila…ampak o tem mogoče kdaj drugič.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Mešano

Odzivi

No, ja – zdaj pa poišči antipoda …

Težka bo, ko nič ne bo ostalo od humorja in smeha …

Take kritike so v bistvu prav nevarne, saj ne ponujajo drugega in boljšega – PA SAJ TUDI NE MOREJO, kajti tisto drugo in boljše je skrito v tem, da je vzgoja za humor proces, ki ga zaradi “aktivnih kritikov humorja na čez” ni mogoče izvajati.

Pa lep dan brez smeha, spoštovani zateženci!

Ah joj no-to nikakor ni kritika humorja kot takega ampak tega na kar se je humor ponekod zreduciral.
Biti žaljiv in posmehljiv nikakor ni glavna odlika tega kar naj bi bil humor.
Ampak…vsak po svoje…ker se ni za bat, da bi manjkalo smeha, če ti ni do poSMEHA.

Palma, moj zapis je pa nujna reakcija – ljudje tako zlahka anatemizirajo humor, da si niti nevtralen (lahko bereš znanstveni opazovalec) ne more zamisliti, kako zlahka je zreduciran na goli nič.

MISLIM, DA ČLOVEŠTVO DO NIČESAR NIMA TAKO NEODGOVORNEGA MNENJA KOT DO HUMORJA. Bistvo humorja je pač v tem, da je vedno nekdo na tistem koncu, kjer se “potegne ta kratko”. Drugače ne gre – ne da se namreč hecati na račun kamna, grma, nogometnega igrišča … in čeprav se tudi to da, se bo vedno našel opazovalec ali ustvarjalec, ki v ničemer ne bo videl humorja, bo pa v vsem našel vzroke za osebno prizadetost …

Do humorja je pač dobro imeti dokaj resen odnos … in že smo pri zapletenostih, ki jih lahko razumejo le optimisti realističnega kova.

:mrgreen:

Ah, Niko, tolk pameten, da ti že škodje.

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije